joi, 31 ianuarie 2013

ALUAT DE PIZZA/PIZZA DOUGH

Acest aluat de pizza il fac de cel putin 10 ani. L-am gasit intr-o carte nemteasca de retete italienesti (sic!) cu mult timp in urma, mi-a iesit si mi-a placut din prima asa ca nu am simtit nevoia sa incerc altul. Singura alta varianta facuta in timp a fost aluatul subtire si crocant de la Placinta Alsaciana cand nu am avut timp sa las aluatul la dospit fiindca foamea ne gonea din urma.






























Ingrediente:
pentru o pizza mare (4 persoane/tava de la aragaz)
300g făină
1/2 linguriță sare
1 cub de drojdie (20g) sau 1 plic de drojdie uscată
187ml apă călduță
2 linguri ulei de măsline

Altele: ulei de măsline pentru tavă, făină pentru suprafața de lucru

Timp de preparare: 1h15'(cu tot cu dospit)

Dificultate: redusă

Mod de preparare

Făina și sarea se cern într-un castron. Se face o adâncitură la mijloc. Se adaugă drojdia ce s-a fărâmițat mai întâi în 2 linguri de apă călduță (eventual cu puțin zahăr). Puțină făină se încorporează ușor cu drojdia și se lasă să crească până când se vede că surpafața a crăpat (15-20 minute).



Apoi se adaugă treptat 1/8 l de apă călduță și uleiul și se frământă cu făina până se umflă și se desprinde de pe castron (cu mâna sau cu mixerul cu paletele pentru aluat). Se frământă în continuare până când aluatul e moale și neted. Aluatul se pudrează cu făină, se acoperă și se lasă la temperatura camerei circa 30 minute.



Tava se unge cu ulei. Cuptorul se încălzește la 220 grade Celsius. Aluatul se mai frământă o dată viguros. De pe suprafața de lucru presărată cu făină aluatul se întinde în tavă. Tava trebuie unsă până pe margine. În tavă se întinde pe pizza umplutura. Pizza se coace 20-25 minute. 









Eu dacă aluatul e mai mare decât fundul tăvii, presar cașcaval ras și îndoi surplusul peste (ca la Pizza Hut). Pe aluat pun întâi un sos de pizza - făcut rece sau fiert și răcit (pastă de roșii sau roșii pasate, ceapă tocată foarte fin sau făcută cu blenderul, condimente, etc.). Presar apoi oregano și busuioc uscate și apoi pun umplutura cu cașcaval/mozzarella deasupra, măsline, felii de roșii. Mare atenție ca umplutura să nu fie foarte umedă (nu puneți multe roșii, ardei, ceapă, ciuperci, mai ales direct pe aluat) fiindcă nu se mai coace bine. 

Poftă bună!










2 comentarii:

  1. am invatat de la Mia o reteta de blat super usor de facut. oarecum o combinatie intre blat de pizza si baza de quiche :) se amesteca 2 oua cu 4 linguri ulei de masline extravirgin, 4 linguri apa, jumatate cub mic de drojdie proaspata, sare, putin zahar si faina cat cuprinde. aluatul trebuie sa fie elastic. se framanta doar putin, cat sa il poti intinde. iese super crocant si gustos!

    RăspundețiȘtergere
  2. Jumatate de cub de 25 g sau 50 g? Nu se lasa la crescut? La ce tava?

    RăspundețiȘtergere