vineri, 3 iunie 2011

Zuccotto (tort italian de exceptie)



Reteta tortului Zuccotto am luat-o cand locuiam in Germania dintr-o carte cu retete din bucataria italiana. Cel mai des l-am facut acolo deoarece mi se "comanda" de rude la ocazii deosebite. Este un tort fin si deosebit, chiar daca putin migalos de facut. E foarte important ca frisca folosita sa fie naturala, iar la insiropat cantitatile de coniac si amaretto pot fi reduse.

Timp de gătire: 120 minute
















Complexitate : Medie

 

Ingrediente

Blat: 120 g zahar praf, 1 lingura zahar vanilat, 50 g amidon, 50 g faina
Umplutura: 200 g ciocolata amaruie, 50 g migdale, 50 g alune, 50 g bezele, 1l frisca, 50 g zahar praf
Altele: 150 ml coniac, 150 ml amaretto, 200 g glazura ciocolata, zahar praf pt. ornat

Mod de preparare

O tava mare se acopera cu hartie de copt. Cuptorul se incalzeste la 175gradeC. Pentru blatul de biscuite se bat 5 galbenusuri cu 120g zahar pudra si 1 lingura zahar vanilat. Cele 5 albusuri se bat spuma tare si se adauga amestecului. 50g amidon se amesteca cu 50g faina, se lasa putin si se adauga compozitiei. Aceasta se pune in tava sa fie inalta de aproximativ 1 cm si se baga in cuptorul (nivelul 2) incalzit si se coace 15 minute. Se rastoarna pe un blat, se ia hartia si se lasa sa se raceasca bine.
Intr-un castron adanc cu fundul rotund (diametrul aproximativ de 10cm) se pune hartie de pergament sau folie. Din blatul de biscuite se taie un cerc si se pune pe fundul castronului, iar restul de blat se taie in trapeze si se pune pe margine (se lasa blat pentru acoperit sus). 150 ml Amaretto se amesteca cu 150 ml coniac se se insiropeaza biscuitele.
Umplutura: jumatate de ciocolata se rade mare (cu cutitul), iar cealalta jumatate se topeste cu 100 ml frisca pe baie de aburi. Migdalele si alunele se maruntesc in bucati mai mari si se prajesc scurt. Restul de frisca se bate tare cu 50g zahar pudra. Cand s-au racit bine alunele si migdalele , se adauga in frisca, la fel si ciocolata taiata. Amestecul de frisca se imparte in doua. Jumatate se amesteca cu bezelele maruntite, cealalta cu crema de frisca si ciocolata (dupa ce s-a racit). Jumatatea alba se pune peste biscuite, se intinde pentru a lasa mijlocul gol si se pune 20 de minute la rece. Apoi se pune cealalta jumatate, se acopera cu biscuitele ramas, se insiropeaza si se lasa 6 ore la rece (eventual peste noapte).
Pentru ornare se intoarce tortul cu fundul in sus si se acopera cu glazura de ciocolata. Cand s-a racit, se pun triunghiuri ascutite din hartie decupate si se presara zahar pudra.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu